Wil je graag beginnen met kitesurfen, maar weet je niet zo goed wat je nodig hebt? Dat is te begrijpen! Kitesurfen is niet zo bekend als bijvoorbeeld voetbal en hockey, en je hebt er ook meer dingen voor nodig. Dat kan overweldigend voelen, maar dat is echt niet nodig! Geen zorgen, in dit artikel gaan we je alles vertellen wat je moet weten voordat je de zee op gaat! 

De juiste gear

Het belangrijkste om te kitesurfen is de juiste gear. Je hebt een surfplank, wetsuit, leash en wax nodig. Afhankelijk van hoe wild de zee waar je op surft is, heb je  misschien ook een kiteset nodig om te kunnen kitesurfen. Een North kiteset bestaat uit een kite, een bar, lijnen en een harnas. Als beginner kan je er ook voor kiezen je gear te huren, zodat je kan testen welke soorten en maten het beste bij je passen. Daarna kan je uitkiezen welke het best voor jou is!

De juiste locatie

Als beginner is het belangrijk om de juiste locatie te vinden. Zoek een plek waar het water niet te druk is en waar de golven niet te hoog zijn. Het is ook verstandig om een plek te kiezen waar er geen stroming is en waar het water niet te diep is.

 

Je hebt geluk: Nederland is een land met relatief lage golven. Je zal daarom niet snel metershoge golven trotseren zoals je vast wel eens in filmpjes hebt gezien, maar dat betekent wel dat de Nederlandse zee erg geschikt is voor beginners.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je de basis kent van het kitesurfen. Bekijk bijvoorbeeld online tutorials, maar neem zeker ook les bij een kitesurfschool. Ook is het belangrijk om te weten wat de condities van de zee zijn en welke veiligheidsmaatregelen je moet nemen.

Veiligheid voorop

Veiligheid staat altijd voorop bij het surfen. Zorg ervoor dat je een wetsuit draagt om je te beschermen tegen de kou en eventuele scherpe voorwerpen in het water. Daarnaast is het verstandig om een leash te dragen zodat je altijd verbonden bent met je surfplank of kite. Vergeet niet om een buddy systeem te gebruiken en elkaar altijd in de gaten te houden.

Met een North kitesurf set, een goede locatie, voorbereiding en veiligheidsmaatregelen kan je met een gerust hart de zee op gaan om te surfen of te kitesurfen. Vergeet niet dat het belangrijk is om te genieten van de ervaring en om altijd respectvol te zijn naar andere surfers en de natuur. Veel plezier!